Er du så sådan en, der beder meget? 

Mathias Caspersen er 23 år og bedemand. Det har han været i halvandet år. Men hvad laver en bedemand? Ovenstående spørgsmål kom fra en 10-årig pige, og det svar vil jeg med hjælp fra Mathias forsøge at besvare.

Jeg møder Mathias kl. halv 9 på Nordre Fasanvej i København – lige over Frederiksberg Hospital. For sådan er det med de fleste bedemandsforretninger. De ligger oftest tæt placeret på et hospital eller en kirke. Der hvor kunderne er tættest.

Der er skyer på himlen, vejret er gråt og kedeligt, men det regner ikke - endnu. Rundt omkring spirer blomster, hække og træer. Foråret er her, og foran os passerer en flok børnehavebørn ledsaget af pædagogerne. Kontrasten til den tur, som vi skal ud på kunne ikke være mere slående.

For en bedemand er rustvognen ikke ligegyldig. Det er ikke ligegyldig, hvordan man kommer trillende, når man skal sende de døende ud på deres sidste rejse. Jeg bliver samlet op i en Mercedes E220, en stor slæde som har plads til to kister af gangen, samt en stjernehimmel i loftet omme bagved, hvor kisten ligger.

Se med for at høre, hvor turen går hen, og hvad vi skal.

Første stop på ruten er Herlev Hospital. Her skal vi hente en person, som er afgået ved døden, og som skal begraves senere samme dag. En sådan opgave kaldes en ilægning.

Fra hospital til kiste

Det er bedemandens opgave at få den afdøde person fra stålbordet på hospitalet og over i kisten, som man skal begraves i. Lige så snart den afdøde person er kommet over i kisten, så skifter ansvaret for liget fra portøren til bedemanden.

Det kan være en voldsom oplevelse at se, hvordan en flytning af den afdøde foregår, men der er dyb respekt for den afdøde. Der skal to til opgaven, og det kræver en del kræfter at løfte og vende en død person, så man kan give dem det tøj på, som familien har ønsket at den afdøde skal begraves i.

Det kræver ikke nogen uddannelse at blive bedemand, og alle kan i princippet blive det. For Mathias Caspersen kom jobbet til ham gennem en af sin mors bekendte, som er bedemand. Hun har hjulpet til med ilægninger, når lokummet har brændt på, som Mathias siger det.

Klik på Play knappen for at høre en historie om første gang Mathias var med til en ilægning.

I sin opstart kørte han med sin chef Jan for at lære, hvordan man bærer sig ad i en branche, hvor respekt og service er de vigtigste begreber. Sidenhen blev han sendt ud på opgaver alene. Det var dog ikke helt fremmed for Mathias at arbejde som bedemand, da han havde hjulpet til i virksomheden med ilægninger, før han blev ansat. Da der kom en ledig stilling i virksomheden slog Mathias til og sendte en ansøgning. Det blev starten på jobbet som bedemand.

Klik Play for at høre, hvor turen går hen efter Herlev Hospital, og hvad vi skal.

Næste stop på ruten er Rønnevang Kirke, hvor kisten med den afdøde sættes af og transporteres ind i kirken, så den er klar til højtideligheden, der starter et par timer efter.

Kisten gøres klar til højtidelighed

Når bedemanden ankommer med kisten, så sættes den på en katafalk, som man transportere kisten ind i kirken på. Herefter pynter man kisten med de eventuelle blomster, som der allerede måtte være kommet.

Som bedemand oplever man alle de mennesker, som tager afsked med denne verden. Nogle dør af alderdom, og det er nok den måde, som vi alle gerne vil forlade på. Men der er også dem, som forlader verden på grund af sygdom, dem, som har været udsat for en kriminel handling, som har kostet dem livet, og der er også dem, som har taget livet af sig selv, eller har været ude for en ulykke med døden til følge.

Alle disse typer af dødsfald skal en bedemand kunne forholde sig til.

Klik på Play knappen for at høre en historie om nogle af de forskellige dødsfald, som en bedemand skal forholde sig til

Mathias har indtil videre været forskånet fra at ilægge og begrave spædbørn. Han har dog været med til at ilægge en person, som han kendte, og det betyder noget at være i stand til at være med i den proces, som der er i forbindelse med en begravelse, og som man som familie normalt ikke er med i.

Så ved man at personen er gjort ordentlig i stand, fordi man selv har gjort det, som han siger.

Klik Play for at høre, hvor turen går hen efter Rønnevang Kirke, og hvad vi skal.

Da vi ankommer til Taastrup nykirke, er højtiden så småt ved at gå i gang, og vi får en kop kaffe udenfor kirkesalen, mens vi venter. Der er placeret højtalere i gangene rundt om salen, sådan vi ved, hvornår vi skal være klar igen.

Fra kirke til krematoriet

Ved anden salme stiller vi os op ude ved rustvognen. Da familien, til lyden af kirkeklokkerne, kommer ud med kisten, står bagsmækken til den store Mercedes åben og klar. Når kisten er i vognen lyder tre gang tre bedeslag, hvorefter vi pænt bukker til familien, og sætter os ind i rustvognen, hvor vi langsomt kører væk derfra. Og det er vigtigt. Det går ikke at ræse væk fra kirken – vi skal ikke skynde os.

I jobbet som bedemand kommer man ud til mange begravelser og ilægninger, ligesom man taler med familierne til de pårørende om ønsket for begravelsen. Mathias lader sig dog ikke påvirke og bekymre sig om livet og døden, faktisk føler han sig mere afklaret.

Klik på Play knappen for at høre en Mathias fortælle om, hvordan han med sin viden tænker om tiden efter livet.

Nogle gange kan de oplevelser, som bedemanden kommer ud til være ret voldsomme, hvis folk f.eks. er druknet eller har skudt sig selv i hovedet. Her er det vigtigt at kunne komme ud med de oplevelser, som man har i løbet af en dag, og her er det vigtigt at have nogle gode kollegaer, som man kan snakke med, så man ikke tager jobbet med hjem.

- Det meste kan folk ikke forstå. De har jo en helt anden oplevelse, hvad en bedemand er, og hvad vi kommer ud for. Der har jeg mine kollegaer at tale med det om, så jeg ikke får det med hjem.

Mathias har også en anden løsning til at cleare hovedet, hvis det har været en voldsom dag på arbejdet.

- Når jeg tager til træning efter arbejde, så er det som om, der kommer et stort viskelæder, og visker det hele ud.

Klik Play for at høre, hvor turen går hen efter Taastrup nykirke, og hvad vi skal.

Når kisten er båret ud af kirken og ind i rustvognen, så skal den – alt efter ønske – brændes, og dette gøres på et krematorie. Bedemanden kører kisten fra kirken og til krematoriet, hvor kisten læsses af, og via et sænkepodie ender i et kølerum.

Enden før den sidste rejse

Her slutter bedemandens job med den afdøde, og når kisten med den afdøde er blevet til aske, kan familien komme og hente urnen med asken.

Det kan være en bevægende situation, når man skal have kisten fra kirken ind i rustvognen, og der er ikke plads til at bakse med kisten og ligne en amatør. Mathias har dog været udsat for en oplevelse, hvor kisten bare ikke ville ind i rustvognen. Her gælder det om, at virke professionel, selvom tingene ikke går som de skal.

Klik på Play knappen for at høre historien om kisten, der ikke ville ind i bilen.

Selvom familien tog det pænt, så gjaldt det for Mathias om at holde hovedet koldt.

- Regel nummer et, som bedemand, er ikke at stresse de pårørende. Faktisk tage det så roligt som muligt, også når der er stressede situationer, så virker det som om, man har styr på det, og som at det er helt normalt. Folk går jo ikke meget til begravelse, så de kender ikke rutinen. Det handler ikke om at narre folk, men at berolige dem.

Klik Play for at høre, hvor turen går hen efter Glostrup Krematorium.

Efter turen til krematoriet, kører vi tilbage til Rønnevang Kirke. Vi når derhen før højtideligheden begynder, og Mathias forklarer, at det er god kutyme at parkere rustvognen lidt væk, og ikke have rustvognen åben før de pårørende kommer, da det hurtigt kan virke respektløs og give en antydning af, at bedemanden har travlt.

Er det ok at være i godt humør?

Meget af bedemandens tid går også med at vente. Det afhænger naturligvis af, hvor travlt den pågældende dag er, men i dag er der en time mellem aflevering i Glostrup Krematorie og højtideligheden i Rønnevang Kirke. Det betyder, at vi kan være med til at byde de pårørende velkommen, og hjælpe dem med de roser, som senere skal på kisten efter højtideligheden, og inden vi kører væk i rustvognen.

Når man har sin gang i kirker, på hospitaler og i krematorier, så begynder man at kende dem, der arbejder der til hverdag. I Rønnevang Kirke får vi en snak med de ansatte, og Mathias kender mange af dem. Selvom omstændigheder er triste, så er det vigtigt at sikre sit humør, når man er bedemand, og at joke med hinanden indgår i hverdagen.

Klik på Play knappen for at høre, om bedemænd og humor.

For Mathias er det også vigtigt at kunne have det sjovt med sine kollegaer, så man ikke ender med at mundvigen hænger nedad og sætter sig fast. Det handler ikke om at gøre grin med de afdøde. Der gør man ikke. Og det er heller ikke altid at det handler om at være sjov. Men for at sikre et godt arbejdsmiljø, skal man komme ud af det med hinanden og kunne grine sammen.

- Man skal også gøre det til en god arbejdsplads, man er på ikke. Fordi ellers så tror jeg nok, at man bliver til den stereotype bedemand, som er lidt sur i betrækket.

Klik Play for at høre, hvor turen går hen efter Rønnevang Kirke - hvis du ikke allerede har gættet det.

Efter højtideligheden skal vi endnu engang tilbage til krematoriet i Glostrup. Selvom det kan lyde makabert, så er det den sidste tur for en bedemand – og den sidste tur for den afdøde inden de skilles. Bedemanden videre til en anden opgave, den afdøde til himmels – eller hvordan er det, nu det er?

Tror bedemanden på gud?

Skal man som bedemand tro på gud, når ens job handler om at tage hånd om de afdøde, og man transportere dem rundt i kisten?

Klik på Play knappen for at høre, om en bedemænd skal tro på gud.

Mathias er måske ikke helt afklaret, hvem han tror på. Om der er noget større en du og jeg, vil han ikke afvise. Men hvem, hvad og hvor – det er et godt spørgsmål.

Det har aldrig stået skrevet i sol, måne og stjerner, at Mathias skulle ende som bedemand. Faktisk drømte han om at blive politimand eller brandmand. Men nu er han i det, og det er slet ikke så skidt, siger han. Sidst i april begynder han på en uddannelse, som skal give ham et bedemandscertifikat, som viser, at han har styr på alle de etiske regler, som der er i bedemandsforretningen – og at han overholder dem.