Til fest hos 100-års jubilaren

Til fest hos 100-års jubilaren I anledningen af BK Skjolds 100 års jubilæum var folket inviteret til opvisningskamp mod Superligaklubben FCK.

BK Skjold blev stiftet i 1915 og betragter sig selv som en arbejderklub. Tilbage i 1915 var Østerbro ikke det samme,som det er den dag i dag med fine caféer og dyre adresser. Dengang var det et arbejderkvarter, og det var her at BK Skjold startede sin historie med at spille gadekampe mod andre hold fra de omkringliggende gader.

I dag har de hjemme på Østerbro Stadion, lige ved siden af,og i stor kontrast til, Danmarks Nationalstadion, Telia Parken – FCKs og det danske landsholdshjemmebane.

Denne eftermiddag er der fest på Østerbro Stadion.Et stadion som er afgrænset af forskellige bygningerne, som blandt andet tæller lejlighedskomplekser og en svømmehal. Hvis ikke det var for én enkelt tribune, kunne man let blive i tvivl om, hvorvidt man var gået forkert. Det er ydmyge kår –ydmygt ligesom BK Skjold.

Fodboldplænen, som er omgivet af den genkendelige blå atletik bane, er delt op i 2 dele. På den ene halvdel spiller de to klubbernes ældste ungdomshold mod hinanden. På den anden halvdel er der gjort plads til, at de mindre ungdomshold kan tørne sammen.

På den ensomme tribune, har forældre og venner indtaget deres pladser. Jublen vil ingen ende tage, når deres små poder scorer. Med sig på tribunen er forældrene flankeret af stadionpølser og fadøl. For det skal der jo til, når man vil fejre noget stort.

BK Skjold lever af de frivilligt engagerede. Det er dem, som står for at vende pølserne på grillen. Det er dem, som sørger for at lange fadøl over disken. Og det er dem som er rygraden i klubben.

Stemningen er ikke meget anderledes end ved et familiearrangement, hvor børnene løber rundt og hygger sig, mens forældrene får vendt verdenssituationen med hinanden.

Sønnerne startede fædrenes interesse.

De to forældre Jon og Ulrik er også mødt op. De har fulgt klubben siden deres sønner begyndte at slå deres folder på BK Skjolds ungdomshold. For Jons vedkommende har det stået på siden år 2000 da hans ældste søn begyndte til fodbold. For Ulriks vedkommende har han fulgt klubben siden hans ældste søn begyndte for 7 år siden.

Jeg synes klubben betyder meget for mig, for jeg synes den betyder meget for København. Det er en fed klub. En breddeklub. Det er en folkeklub.

Jon

Nu er vi jo på Østerbro, så det er ikke jordens største arbejderkvarter, men det den har rødder i arbejderkvarteret og fylder 100 år, og den har stadig fokus på de værdier som der var i arbejderfodbolden, som du også finder i FREM og andre steder

Ulrik

Jon og Ulrik følger førsteholdet i tykt og tyndt, i sne og slud og i gode og dårlige tider. De tager med på udebane, og i og med at BK Skjold er en bredde idrætsklub, så er der et godt sammenhold blandt forældrene, som bakker klubben op. Især når et af holdene i klubben slår ærkerivalerne fra B93 eller B1903. Så er det lige meget, om det er førsteholdet eller det yngste ungdomshold.

Det er sådan, så min ene søn er cheftræner lige nu.

Kurt

For Kurt startede engagementet i BK Skjold da hans sønner involverede sig på det ledelsesmæssige plan for mere end 10 år siden. .Kurt er begejstret for hvad klubben gør for ungdomsarbejdet. hanbeskriver også BK Skjold som en arbejderklub, og fremhæver at de fleste ledere er ulønnet.

Det er en spændende klub med meget gode spillere. Det er især spændende med den store spillerudvikling de har, hvor nogle også er kommet til store klubber i udlandet.

En af de talenter, som er opfostret i BK Skjold, og som nu slår sine folder i udlandet, og på landsholdet, er Pierre Emil Højbjerg.

Den trofaste skare

På stadion er Danmarks, måske, mest social bevidste fanklub, De Røde Vikinger, ved at gøre klar til stemning. En fanklub, som består af en flok unge drenge – anført af Sander og Adam - i alderen 13-15. Med inspiration fra Brøndbys fanfraktion, Sydsiden, kæmper de imod fascisme, sexisme og fremmedhad.

Vi er imod moderne fodbold, hvor der er så mange penge og reklamer. Vi vil hellere bare være nede i Fælledparken og så heppe på Skjold, fortæller Sander om deres holdninger.

Fanklubben startede tilbage i 2013, da lærelockouten fyldte det danske mediebillede.

Det hele startede med, at vores trommeslager Christian kedede sig lidt under slutningen af lockouten, så fandt han ud af, at der var et Skjold flag og en tromme nede i klubhuset. Sammen med nogle fra hans (fodboldhold red.) hold tog de ud og heppede. Det gik fint nok, og derefter startede de en facebook gruppe.

På trods af en periode, hvor det lå stille, så er De Røde Vikinger tilbage for at lave stemning. De nøjes ikke kun med at se BK Skjolds hjemmekampe. De tager også med på tur, når holdet skal ud på længere ture. Blandt andet var de med på tur i Rønne, hvor de med røg, flag og slagsange sikrede sig TV tid i TV2 Bornholm.De spiller alle i BK Skjold, og hjælper også til som frivillige med blandt andet at træne de mindre hold.

Jeg har spillet her siden jeg var 6 år og jeg har været frivillig træner for 03’erne og 04’erne og derudover lavet frivilligt arbejde i klubben. Vi er meget passionerede og holder rigtig meget af BK Skjold

Adam

For begge drenge var deres hidtil største oplevelse, da de drog med spillerne til Rønne. Her kørte de i bus sammen med spillerne og kom tæt på deres idoler. De håber dog begge på, at dagens opgør bliver deres bedste minde, når kampen er slut.

Vi har forberedt mange flere flag end mod Rønne, og så har vi også meget røgshow, slutter drengene.

Selve kampen endte 2-1 til FCK på to sene mål af FCK talenterne Berat Beciri og Martin Frandsen.

Det var et alternativt FCK hold, som stillede til start på Østerbro Stadion. Blandt andet var de tidligere legender Diego Tur, Peter Nielsen og Michael Johansen i startopstillingen, ligesom man havde valgt at give klubbens tidligere målmand, Kim Christensen plads i angrebet.

BK Skjold kæmpede bravt og stillingen ved halvleg var 0-0.

I 2. halvleg viste BK Skjold, hvorfor de er en breddeklub, da de gav debut til den kun 15-årige målmand Thomas Thygesen. Selvom de rød/hvide klædte Skjold spillere formåede at bringe sig foran, hjalp det lige lidt, da FCK først reducerede på et mål, som den unge målmand nok skulle have taget, og derefter afgjorde kampen i slutminutterne.